Språket som verktyg!

FÖRLAGET

Under åren 1994-2000, när jag var jag styrelseledamot i Sveriges Författarförbund, sade Förläggarföreningen upp ramavtalet med vårt förbund och författarna. Vi har sedan dess saknat ett rikstäckande ramavtal. Författarnas villkor har blivit allt osäkrare. Koncentrationen av stora förlag allt mer påtaglig. Fokus på spänningsromaner och beställda kändishistorier har trängt undan en rad litterära krafter från marknaden. Jag har därför beslutat mig för att gå min egen väg, ta kontroll över min produktion och ge ut mina verk i egen regi på eget förlag – Karnstedts förlag. Som förläggare vill jag även publicera andra författare. 2013 gav jag ut Victor Estbys bok Versting. I förordet skriver litteraturkritikern Crister Enander att:”Estbys dagsverser är tydliga protester mot ett tilltagande politiskt barbari där människovärdet urholkas…De tränger ner på djupet, griper tag och ställer invanda tankar på huvudet. De manar till eftertanke och väcker vilja till förändring.”

År 2016 gav jag ut en ny bok av Victor Estby, Under. Där samsas nya pärlor av dagsverser med noveller, alla präglade av samma patos och engagemang. Förordet har författats av Jan Arnald alias Arne Dahl.

2013 släppte jag Mannen som gick ut och kom in. Det är en bok om skrivande som bygger på alla de skrivarverkstäder jag haft under mer än 30 år med unga människor. I flera år har vi kunnat följa en negativ utveckling som klarlägger att unga människor läser allt mindre och allt sämre. PISA:s rapporter visar att vi har anledning att vara oroade. Men det finns hopp! Jag har mött mängder med unga som greppat pennan och skrivit.  Visst har de ett språk, men de kanske inte alltid vet om det. Det gör inte vuxna heller! Förhoppningsvis kan min bok ändra på det. En inspirationsbok full av kreativitet, slagfärdighet, personlighet, galenskap, fantasi och ungdomlig energi. Vid mina besök i skolan lägger eleverna undan sina Smarphones och läser i min bok vad andra elever har skrivit. Också det känns hoppfullt!

2016 släppte jag en egen bok, Karlssons pojke, en diger novellsamling på 286 sidor. En skildring av Sverige och en värld i förvandling. Noveller om livet, arbetet, döden, kärleken, längtan efter ett barn, flykt, litteraturens kraft, en felbyggd lägenhet, ett felkonstruerat samhälle, tunnelbygget i Hallandsås, Erlanders simbassäng, överlevnad och skillnaden mellan stoff och stoft. Boken har fått en strålande mottagande, idel lovord. Glädjande då det förmodligen är det bästa jag skrivit sedan debuten. lite av mitt litterära testamente.

Hösten 2017 ger jag ut en jubileumsutgåva av min debutroman Slamfarmen som bygger på mina dagboksanteckningar under några år från ett tungt och farligt arbete på en kemisk industri. Boken hyllades unisont av kritikerna och älskades av läsarna. Man talade om årtiondets bästa debut, en generationsroman som slog stora hål på myterna om tillståndet i det svenska folkhemmet. En blixtrande intelligent och vansinnigt rolig bok, upplysande och med ett friskt språk. Den bästa moderna arbetarskildring de kunde tänka sig. jag fick tidningen Vi:s litteraturpris och valdes in i Författarförbundet fast statuten kräver två böcker av god kvalitet. Nu gör jag boken tillgänglig för en ny publik. Biblioteken köpte visserligen in 1100 ex på den tiden men många är säkerligen utgallrade. Jag har tyckt boken i storpocket och skrivit ett efterord till läsaren i Ivar Lo-Johanssons anda.

 

 

Böckerna kan beställas direkt från Karnstedts förlag. Använd order@karnstedt.se

Versting och Mannen som gick ut och kom in samt Under kostar 100 kronor styck, Karlssons pojke och Slamfarmen 200 kr styck. Porto tillkommer.

Karnstedts förlag  

Stallvägen 61
269 38 Båstad
Mob: 0708-15 02 22
forlag@karnstedt.se

order@karnstedt.se

Karlssons pojke - framsida

 

UNDER av Victor Estby

Mannenh

ISBN 978-91-979004-3-0

 

Ny bok av Victor Estby

</> ISBN 978-91-979004-2-3
 

[caption id="attachment_1279" align="aligncenter" width="350"]Torgny Karnstedt. Foto: Viveca Karnstedt Torgny Karnstedt. Foto: Viveca Karnstedt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Notiser:

Föreläsaren
Snart dags för ny möten i Sverige

Nya bokningar trillar in och snart ger jag mig av ut på vägarna igen för nya möten med...

Förlaget
Slamfarmen i jubileumsutgåva

Med anledning av att det var 40 år sedan jag debuterade med romanen Slamfarmen, en bok som hyllades unisont av kritikerna och...

Författaren
Slamfarmen gör comback!

Det är 40 år sedan jag debuterade med den uppmärksammade och kritikerrosade romanen Slamfarmen som bygger på mina dagboksanteckningar från ett tungt...