Språket som verktyg!

Press förlaget

Slamfarmen i jubileumsutgåva 2017

Slamfarmen i jubileumsutgåva

 ”Blixtrande intelligent…djupt allvarlig och starkt analytisk…med samma intensitet som i en krigsskildring.”

Lars Gustafsson, Expressen

 ”…en mycket rolig bok. den är rolig i sin människoskildring och i skildringen av enstaka händelser och den är egendomligt nog obarmhärtigt rolig i de avsnitt där arbetsmiljön målas upp.”

Torgny Lindgren, Svenska Dagbladet

 ”Det är ett stycke modernt inferno, besläktat med Dantes om än i annan formgivning, som Karnstedt tecknar, kuslig i sin realistiska detaljskärpa.”

-lm, Skånska Dagbladet

 ”…en enormt viktig bok. En bok som slår stora hål på myten om tillståndet i det svenska folkhemmet.”

Larsolof Carlsson, Helsingborgs Dagblad

 ”Han stil är livfull, otålig, okonstlat självmedveten…en mycket imponerande författare.”

Lars Andersson, Dagens Nyheter

 ”Han drar sin story med den muntliga berättarbegåvningens lätthet.”

Sverker Tirén, Bonniers Litterära Magasin

 ”Slamfarmen är en skarp och brännande skildring av arbetsförhållandena på en tung kemisk industri.”

Margareta Zetterström, Arbetet

 ”…en viktig roman…Många borde låta sig drabbas av den.”

Lennart Carlsson, GT

 ”Sällan har en sådan begåvad arbetarförfattare klampat in på den svenska parnassen vid en lägligare tidpunkt…ett ovanligt välriktat knytnävsslag mitt i veka livet på vårt borgerliga krissverige.”

Lennart Bromander, Aftonbladet

 ”Karnstedt får till och med en ömsint kärlekshistoria att flyta oskadd mitt i denna giftström.”

Per Erik Lundmark, Vi

 ”…som arbetsmiljö- och klasskildring är den sällsynt övertygande.”

Håkan Palm, Nordvästra Skånes Tidningar

 ”Den som vill läsa en modern arbetarroman kan knappast finna en bättre och mer upplysande bok än Torgny Karnstedts Slamfarmen. dels för att den är så ovanligt medryckande skriven, rivande snabb, på en livfull och ungdomlig talspråksprosa. Men framför allt för att det är så upplysande.”

Madeleine Gustafsson, ICA-kuriren

Två pärlor i 2016 års bokflod

Boken Karlssons pojke

Torgny Karnstedt är aktuell med Karlssons pojke, berättelser om Sverige och en värld i förvandling. En samling noveller om livet, arbetet, döden, kärleken, längtan efter ett barn, flykt, litteraturens kraft, en felbyggd lägenhet, ett felkonstruerat samhälle, tunnelbygget i Hallandsås, Erlanders simbassäng, överlevnad och skillnaden mellan stoff och stoft.

Torgny Karnstedt, född 1952, bosatt i Båstad, debuterade med den kritikerrosade och uppmärksammade romanen Slamfarmen 1977 och har sedan dess gjort sig känd som en av våra mest uppskattade arbetarskrivare. Han är också en engagerad läsfrämjare och har prisats för sin förmåga att skapa intresse hos unga för språk och böcker.

”Torgny Karnstedt är en av ordets och litteraturens främsta apostlar i Sverige.”
Björn Ranelid

Om Karlssons pojke

”Karnstedt framhärdar, sympatiskt och synnerligen respektingivande, i strävan att skriva inträngande och skarpladdade skildringar av arbetet och arbetets betydelse i vardagslivet.”

Crister Enander, Helsingborgs Dagblad

” …Karlssons pojke är som ett slags brinnande testamente över en lång yrkeskarriär som fabriksarbetare, författare och läsfrämjare, en blandning av självbiografi och fiktion.”

Ulf Lundén, Dala-Demokraten

”Ett imponerande verk om Sverige idag…Karnstedt tar tempen på dagens samhälle, seriöst, men på ett underhållande sätt.”

Bengt Åkerblom, Wermlandia

”När jag läser…novellsamlingen Karlssons pojke… tänker jag på ”förbedjare” som Lars Ahlin, Göran Tunström och Björn Ranelid.”

Erik Löfvendahl, Arbetet

”Karnstedts språk är fyllt av en obändig berättarglöd, stundom strålande vackra metaforer och hela tiden en klargörande enkelhet.”

Pia Lindestrand, Tidskriften Klass

 ”Det är givetvis en politisk bok, lättas att sammanfatta under begreppet kamp. Karnstedt vill att hans texter ska förändra läsaren och indirekt också samhället.”

Anders Hjertén, Värmlands Folkblad

”Torgny Karnstedts novell Efter oss är så fint komponerad att den på ett övertygande sätt förmår väva samman en berättelse om det svenska folkhemmets uppgång och fall med vår tids dramatiska globala skeenden.”

Magnus Nilsson, litteraturprofessor, Malmö högskola

 ”Jag läser Karlssons pojke med stor behållning beundran för en så udda bok – jag känner ingen sådan varse sig i Sverige eller utanför. Storartat!”

Philippe Bouquet, professor, Le Man och Ivar-Lo-pristagare för sin forskning om svensk arbetarlitteratur.

Boken UNDER

Victor Estby, född 1974 i Stockholm, är aktuell med Under, en samling dagsverser och noveller. Estby är Sveriges i dag mest publicerade och älskade dagsversmakare. Han skriver om orättvisor i Stig Dagermans, Alf Henriksons och Tage Danielssons anda, alltid med glimten i ögat. Estbys verser är underfundiga samtidsskildringar som tränger ner på djupet, manar till eftertanke och ger energi åt viljan att påverka, förändra. I den nya boken samsas senaste årens pärlor med noveller, alla präglade av socialt engagemang och patos.

”Estby står stadigt förankrad i den folkliga poesin– från Gustaf Fröding till Nils Ferlin – och nära arbetarrörelsens klassiska diktare.”
Crister Enander, Litteraturkritiker

Om Under

”Det sociala engagemanget är tydligt, djupgående och litterärt väl berarbetat. Victor Estbys nya bok Under är både viktig och berörande, läsvärd, underhållande och humoristisk. Under är en av den nyss påbörjade bokhöstens mer intressanta arbeten.”

Mats Dahlberg, kulturredaktör Nya Wermlands-Tidningen.

”…Victor Estbys dagsverser har släktskap med tidigare generationers skriftställare som sysslat med dagsvers. Jag tänker framför allt på författaren Stig Dagerman, underhållaren Tage Danielsson men även på skådespelaren/vissångaren Allan Edwall. Victor Estby har samma vässade pennudd och har, precis som sina inspirationskällor, ett varmt humanistiskt anslag.”

Ulf Lunden Dala-Demokraten

”Det speciella och geniala med dagsversen är att den kan säga allt på några rader och lika bra som en debattartikel på flera sidor. Det hantverket behärskar Victor Estby.

Victor Estby befinner sig hela tiden i samtiden. Det gör han inte bara som dagsversmakare utan också som författare av noveller. Boken ”Under” innehåller också fem noveller och jag fastnar för ”Taxi Säffle”, som är dråplig skildring av taxichauffören Hassans arbetsdag någonstans i Värmland. Så är det i Sverige just nu. Också i glesbygden har världen långt utanför kommit in. Här är det Hassan i taxibilen och vi får se Sverige och Värmland med andra ögon. Det behöver vi och det tackar vi Victor Estby för.”

Jan Bergsten, kulturredaktör Norrländska Socialdemokraten

”Han skriver med en finurlig glimt. Att med ett fåtal rimmade ord sammanfatta och kommentera en dagsaktuell fråga är en svår konst, som Estby klarar med bravur. I novellerna påminner han om Cornelis Vreeswijk.”

Henrik Johansson, Mål & Medel

Information och bilder kan laddas ner här


VERSTING – Ny bok på Karnstedts förlag

Den 4 september 2014 presenterades boken Versting vid en releasefest på restaurang Bara Enkelt på söder  i Stockholm. Medverkade gjorde författaren Victor Estby samt musikern Fred Lane. En tät, varm och en glädjens kväll. Många prisade den vackra boken som rönt stor uppmärksamhet under de månader som gått.

Recensioner:

”Dagsversens rimmade kommentar om nyheter stora som små är en genre på både gott och ont. I värsta fall doftar den 50-tal och gemytlig Namn-o-Nytt-gubbighet, men Estby förvaltar snarare arvet från Tage Danielsson. Den goda känslan för versmått räddar även larviga ämnen, som maskar uppskjutna i rymden. Men det är med sin radikalt politiska och humanistiska syn som Estby får till verkliga femettor.” Johan Berggren, Ordfront Magasin

”Estbys diktbok Versting är en allvarlig lek med orden, sammanställd som ett angeläget tidsdokument där han kommenterar sin samtid i dagsverser.” Benny Holmberg, Tidningen Kulturen

”Den politiska skärpan samsas på ett trivsamt sätt med humor och underfundighet. Estby är också det dubbelbottnades mästare vilket gör att man måste tänka fler än en gång för att förstå budskapet.” Ingemar Nilsson, Norrländska Socialdemokraten

 

Versting1, Victor Estby, Foto José Figueroa2

Versting_omslag 1306142

Versting_omslag1.pdf

Victor Estby Foto-José-Figueroa



Notiser:

Nya tider -nya möjligheter

Jag flyttade till Nora sommaren 2023, efter att ha bott i Båstad i tretton år. För andra gången går flyttlasset i den riktningen, på...

Föreläsaren
Ny utgångspunkt i Bergslagen

Sommaren 2023 flyttade jag till Nora efter att ha bott i Båstad i tretton år. Bytte havet, ljuset och horisonten...

Förlaget
Slamfarmen i jubileumsutgåva.

Med anledning av att min debutroman Slamfarmen, en bok som kraftigt hyllades av kritikerna och läsarna, fyllde 40 år gav jag ut...

Författaren
Slamfarmen åter aktuell. 

1977 debuterade jag med den uppmärksammade och kritikerrosade romanen Slamfarmen som bygger på mina dagboksanteckningar från ett tungt och farligt arbete på...